Uppdaterad: 29 januari 2020

Språkintroduktion

På språkintroduktion studerar elever som är nya i Sverige och som behöver lära sig svenska och få betyg i grundskolans ämnen. Du studerar mycket svenska och flera andra ämnen.

Om du är mellan 16-19 år och är ny i Sverige kan du ansöka till språkintroduktion. Du skriver ett test i svenska och matematik och intervjuas om din tidigare studiegång, andra erfarenheter och framtidsplaner. Om du redan går på grundskolan, men saknar betyg i svenska hjälper din studie- och yrkesvägledare dig att ansöka. På språkintroduktionen placeras du i en grupp som passar din nivå. Språintroduktionen är indelad i 5 nivåer.

Nivå 4-5 kan läsas med en så kallad profil på olika gymnasieskolor i Malmö. Syftet med profilerna är att ge dig som elev behörighet och förkunskaper för att klara ett nationellt program på gymnasiet eller vidare studier inom vuxenutbildningen.

Du kan ansöka hela läsåret. Vi har olika grupper som studerar olika snabbt och på olika nivåer. Vi hittar rätt grupp för just dig.

Vad händer efter språkintroduktion?

Ditt mål på Norra Sorgenfri gymnasium är att lära dig mycket svenska och uppnå kunskapskraven i så många ämnen som möjligt. Efter språkintroduktion finns det många möjligheter att läsa vidare.

Om du har uppnått tillräckligt många betyg kan du söka till ett nationellt gymnasieprogram.

Om du har fått betyg i svenska, men inte behörighet till ett nationellt program är kanske något av de andra introduktionsprogrammen t.ex. inividuellt alternativ-behörighetsgivande eller yrkesintroduktion en bra väg vidare. Prata med din studie- och yrkesvägledare om vad som passar dig bäst.

Du kan söka till Komvux när du fyllt 20 år, eller till en folkhögskola från att du fyllt 18 år och har klarat SFI-nivåerna (A-D).

Våra studie- och yrkesvägledare hjälper dig att fundera över vad du vill. De hjälper dig också att söka till den utbildning du väljer.

ANSÖKAN TILL SPRÅKINTRODUKTION

Du kan ansöka hela läsåret. Vi har olika grupper som studerar olika snabbt.

Ansökan till Språkintroduktion gör du via formulär till gymnasieantagningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: Frasse Franzén & Freddy Billqvist